Ventspilī top viedais logs – projekcijas ekrāns | Ventspils Digitālais Centrs

Jaunumi

Ventspilī top viedais logs – projekcijas ekrāns

Ventspils pilsētas IKT pilotprojektu programmas ietvaros SIA "EuroLCDs" saņēma atbalstu inovatīva produkta, viedā loga – projekcijas ekrāna, prototipa izstrādei. Šobrīd uzņēmums strādā pie viedā loga prototipa izstrādes pabeigšanas un tirgus apguves.

SIA "EuroLCDs" projekta kopējās izmaksas ir EUR 15 000, no tā pašvaldības līdzfinansējums būs EUR 12 000. Projekta ietvaros paredzēta veidā loga prototipa izgatavošana un uzstādīšana “Kurzemes Democentrā”, parādot moderno tendenci: klasiskos arhitektonikas risinājumus veidojot gan gudrākus, gan digitāli vadāmus.

Uzņēmums Ventspilī darbojas kopš 2011. gada, izgatavojot dažādus šķidro kristālu displejus klientu vajadzībām, kā arī attīsta savus, unikālus risinājumus, kas pašu spēkiem tiek virzīti globālajā tirgū. Viens no galvenajiem attīstības virzieniem ir viedu un energoneatkarīgu logu izveide, kuri var tikt izmantoti dažādām vajadzībām – no telpas apgaismojuma kontroles, kur žalūziju funkciju pilda elektroniski vadītas ķīmiskās molekulas, līdz pat informācijas atainošanai logā reklāmas vai mainīga ēkas dizaina vajadzībām.

Šāda loga pirmo eksperimentālo paraugu SIA “EuroLCDs” kopā ar savu attīstības partneri “Dow Corning Corporation” (ASV) pirmo reizi parādīja 2016. gada rudenī izstādē “Glastek” Vācijā un guva lielu atzinību no nozares profesionāļiem. Izgatavotā prototipa pirmā versija šobrīd ceļo pa ASV potenciālajiem klientiem, bet Ventspilī aktīvi norit tā pilnveidošana un ilgmūžības testēšana process, kas tiks veikts arī šī projekta ietvaros, testējot reālā darbības vidē “Kurzemes Democentrā”.

Viedais logs ir vairāku tehnoloģiju kopums, un šai projektā aktīvi darbojas arī citi Ventspils uzņēmumi: SIA “ARBO Windows” izstrādāja jaunu paņēmienu šķidro kristāla displeja montāžai loga stikla paketes iekšienē, bet SIA “HansaMatrix” izgatavoja viedā loga elektroniskās vadības bloku. Jāatzīmē, ka šī inovatīva risinājuma kopējo izstrādi galvenokārt veica Ventspils augstskolas absolventi.

Projekts veicinās industriāla klastera veidošanos Ventspilī, sadarbību starp ražotājiem, izgudrotājiem un arī Ventspils Augsto tehnoloģiju parka atpazīstamību Eiropā. 

SIA “EuroLCDs” dalībnieki ir AS “HansaMatrix” (16%), “Hornell Tekninvest” AB (34%) un Baltcap Latvia Venture Capital Fund, KS (50%).