Projekts “Safety first!” veicinās drošību Latvijas un Lietuvas piekrastē | Ventspils Digitālais Centrs

Jaunumi

Projekts “Safety first!” veicinās drošību Latvijas un Lietuvas piekrastē

3. aprīlī oficiāli tika uzsākta projekta “Koordinācijas attīstība un kapacitātes palielināšana glābējiem Baltijas jūras piekrastē” (projekta saīsinājums – “Safety first!”) realizācija un jau 20. aprīlī visi projekta partneri tikās Ventspils Digitālajā centrā uz pirmo projekta sanāksmi. Šobrīd projekta partneri intensīvi strādā pie projekta uzdevumu izpildes.

Statistika rāda, ka ar katru gadu palielinās noslīkušo cilvēku skaits uz ūdens, pārspējot bojāgājušo skaitu ugunsgrēkos. 2015. gadā no ūdens izcelti vairāk kā 100 cilvēku un 2016. gadā laika posmā līdz jūlijam no ūdens izcelti jau 59 noslīkuši cilvēki. Galvenie noslīkšanas iemesli ir pārdrošība, peldēšana alkohola reibumā un pārāk strauja ieiešana aukstā ūdenī, kas izraisa sirds un asinsrites traucējumus.

Projekta “Safety first!” galvenais mērķis ir paaugstināt Latvijas un Lietuvas glābēju kapacitāti, kā arī informēt iedzīvotājus un tūristus par drošu atpūtu pludmalē, jo Latvijas un Lietuvas jūras piekraste ir populāra atpūtas vieta ne tikai iedzīvotājiem, bet arī tūristiem no citām valstīm. Sagaidāms, ka pēc projekta ieviešanas samazināsies nelaimes gadījumu un bojāgājušo cilvēku skaits Latvijas un Lietuvas jūras piekrastē.

Projekta ietvaros tiks modernizēts glābēju aprīkojums, izveidoti 4 informatīvi videomateriāli, kas uzskatāmi parādīs pamata ieteikumus drošai un atpūtai pie jūras. Videomateriāli tiks popularizēti sociālajos medijos un projekta partneru, iesaistīto pašvaldību mājas lapās. Papildus tam, abu valstu pludmalēs tiks izvietotas informatīvas zīmes ar pamata ieteikumiem, kā rīkoties ārkārtas situācijās. Pārrobežu sadarbība projektā ir ļoti būtiska, jo , kad ir runa par drošību jūras piekrastē, gan Latvijas, gan Lietuvas glābēji saskaras ar ļoti līdzīgām problēmām. Abu valstu institūcijas varēs dalīties pieredzē un piedalīties kopīgās apmācībās. Piemēram, Ventspils pašvaldības policijas glābšanas dienesta darbinieki apmeklēs 4 mācību kursus un divus treniņus ar mērķi paaugstināt glābēju kapacitāti, kā arī apmainīsies ar pieredzi ar Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Klaipēdas ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekiem.

Šogad plānota arī Eiropas Savienības standartam atbilstoša rāciju tīkla izveide Ventspilī, kas ne tikai paaugstinās ventspilnieku un pilsētas viesu drošību, bet vajadzības gadījumos arī nodrošinās operatīvo saziņu un koordinētu glābšanas pasākumu veikšanu starpvalstu līmenī.

Projektā kopā iesaistīti 6 partneri – Ventspils Digitālais centrs, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Klaipēdas ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Liepājas pašvaldības iestāde "Pašvaldības policija", kā arī Pāvilostas un Neringas pašvaldības.

Projekta kopējais apjoms – EUR 589 337, no kā Ventspils pilsētas pašvaldības budžets ir EUR 171 609. Eiropas Reģionālās attīstības fonds sedz 85% izmaksas, valsts budžeta dotācija – 5%, bet 10% ir Ventspils pilsētas pašvaldības līdzfinansējums. Projekta realizācijas ilgums – 22 mēneši.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild Ventspils Digitālais centrs, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.