2018. gads Ventspils Digitālajā centrā | Ventspils Digitālais Centrs

Jaunumi

2018. gads Ventspils Digitālajā centrā

Straujiem soļiem tuvojas jaunais 2019. gads, un ir pēdējie mirkļi, pirms šķirot jaunu, baltu lapu, atskatīties uz šajā gadā paveikto. Arī 2018. gads Ventspils Digitālajam centram bijis dažādu notikumu un darbu bagāts.

Digitālais centrs aktīvi iesaistījās dažādos pasākumos, lai informētu par tiešsaistes pakalpojumiem un jaunākajām tehnoloģijām. 2018. gadā interesenti varēja uzzināt kādam būtu jābūt atbildīgam interneta lietotājam pasākumā “Vispasaules Drošāka interneta diena”, iepazīties ar plašo e-pakalpojumu klāstu akcijā “Dienas bez rindām”, apmeklēt izglītojošu pasākumus “Digitālās nedēļas”  un “Programmēšanas nedēļas” ietvaros, kā arī papildināt zināšanas piedaloties CISCO akadēmijas tiešsaistes apmācībās.

Digitālā centra tehnoloģiju pulciņu popularitāte pieaug ar katru gadu, šajā mācību gadā nodarbības apmeklēja vairāk kā 700 skolēnu. Katru gadu tiek domāts par jaunām tehnoloģijām un pulciņu tēmām. Šogad īpaši pieprasītas ir jaunās “Minecraft skolas” nodarbības.

Bērni iecienījuši arī skolēnu brīvlaikos organizētās IT skoliņas darbnīcas, kuras parasti apmeklē vidēji 200 skolēnu. Tehnoloģijas tiek ieviestas arī pirmsskolas izglītības iestādēs. Digitālais centrs šogad uzsācis robotikas nodarbības, viesojoties visos Ventspils bērnudārzos 165 reizes.

Uzsākta arī tehnoloģiju ieviešana mācību stundās Ventspils Centra sākumskolā, kur robotikas elementi tiek pielietoti 5. un 6. klases skolēniem matemātikas un dabaszinību mācību stundās.

Digitālais centrs ir kļuvis par pieprasītu skolēnu ekskursiju galamērķi, uz darbnīcām gatavi braukt pat skolēni no Rīgas, Alūksnes un citām vietām. Digitālo centru aicina arī ciemos. Radošie mācībspēki ar tehnoloģijām iepazīstinājuši vairāk kā 1000 skolēnus Liepājā, Alūksnē, Tukumā, Jūrmalā, Kuldīgā un citur.

Lai skolēniem būtu iespēja pierādīt savas zināšanas un erudīciju tehnoloģiju jomā, Digitālais centrs ik gadu aicina bērnus piedalīties konkursos. Konkurss “ITiņš” Ventspilī kļuvis par tradīciju un šogad tika organizēts jau 13. reizi, tajā piedalījās 132 Ventspils skolēni. Starptautisko tehnoloģiju konkursu ”Ventspils IT izaicinājums” šogad Digitālais centrs organizēja jau trešo reizi un tajā piedalījās gandrīz 2000 dalībnieku no visām Baltijas valstīm.

Šogad valsts un pašvaldību iestādes uzsākušas izmantot e-adresi. Ventspils Digitālais centrs turpina iesākto darbu valsts līmeņa risinājumu izstrādē, šogad piedāvājot pārlūku e-adreses izmantošanai – parvaldiba.lv, kurā apstrādāti gandrīz  38 000 ziņojumu.  Digitālais centrs sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju izstrādājis un šobrīd uztur Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru pakalpojumu vadības sistēmu, kurā līdz šim brīdim reģistrēti gandrīz 200 000 pakalpojumu pieteikumi.

Šogad Ventspils Digitālā centra atbalsta dienesta speciālisti  apstrādājuši jau vairāk kā 6000 bojājumu un izmaiņu pieprasījumi. Attīstot pilsētas IKT infrastruktūru, šogad paplašināts optiskais datu pārraides tīkls, kam pievienots uzņēmums “Ventspils Reiss”.

Darbs šogad turpinājās arī dažādu projektu realizēšanā. Projekta ietvaros Ventspilī izveidots mūsdienām atbilstošs digitālo rāciju tīkls. Uzsākts darbs pie vienotas informācijas un komunikācijas sistēmas infrastruktūras izveides pašvaldībām, tiek veikti pasākumi spēļu industrijas attīstībai, partneru piesaistei un popularizēšanai Ventspilī. Sadarbībā ar VUGD izveidoti un izplatīti informatīvi video par drošu atpūtu pie ūdens, kā arī izvietotas informatīvas plāksnes Ventspils pludmalē.

Ventspils Digitālais centrs vēl ikvienam atskatīties uz 2018. gadā paveikto, apņemšanos un iedvesmu jaunu mērķu sasniegšanā, kā arī veiksmi jaunajā 2019. gadā.