IKT pilotprojektu programma palīdzējusi attīstīt uzņēmuma “Aspired” darbību | Ventspils Digitālais Centrs

Jaunumi

IKT pilotprojektu programma palīdzējusi attīstīt uzņēmuma “Aspired” darbību

Ventspils pilsētas pašvaldības IKT pilotprojektu programmas ietvaros vairāki uzņēmumi, pateicoties finansiālajam atbalstam, realizējuši dažādas interesantas idejas tehnoloģiju jomā, tajā skaitā arī uzņēmums SIA “Aspired”. Uzņēmums programmas ietvaros realizējis trīs idejas: Mobilā aplikācija “Ventspils SOS”, lielformāta interaktīvās grīdas spēles un Runājošas atkritumu urnas.

2017.gadā uzņēmums SIA “Aspired” sadarbībā ar Ventspils pilsētas domi un Ventspils Digitālo centru, realizēja divus IKT pilotprojektus – mobilo aplikāciju “Ventspils SOS” un lielformāta interaktīvās grīdas spēles.

Mobilā aplikācija “Ventspils SOS” pieejama sabiedrībai aplikāciju veikalā Google Play, kā arī App Store un ventspilnieki to aktīvi lieto. Līdz 01.10.2018. aplikācijā reģistrējušies 608 lietotāji un kopā saņemti 330 ziņojumi.

Aplikācijas “Ventspils SOS” mērķis ir nodrošināt iedzīvotājiem iespēju ērti ziņot par notiekošo pilsētā, piemēram, nolūzušu koka zaru, salauztu soliņu un citām lietām, lai veicinātu šo problēmu ātrāku atrisināšanu un novēršanu, kā arī lai taupītu pašvaldības resursus.

Šobrīd tiek pilnveidota “saņemto ziņojumu apstrādes ķēde”, lai pilnvērtīgi un operatīvi būtu iespējams novērst SOS gadījumus un lietotāji saņemtu atgriezenisko saiti pēc iespējas ātrāk. Pagaidām aplikācija ir izstrādāta tieši Ventspils pilsētai, bet to ir iespējams attīstīt, paplašinot darbības zonu vai iekļaujot papildu funkcionalitāti.

Lielu popularitāti guvušas SIA “Aspired” izstrādātās lielformāta interaktīvās grīdas spēles. Pilotprogrammas ietvaros tika izstrādāti 3 spēļu prototipi trīs dažādām klašu grupām – 1. līdz 4., 5. līdz 9. un 10. līdz 12. klasei ar mērķi atvieglot skolēniem programmēšanas pamatu apguvi un attīstītu loģiskās un kritiskās domāšanas prasmes.

Sākotnēji grīdas spēles tika veidotas, lai tās tālāk piedāvātu iegādāties dažādām izglītības iestādēm, kas arī tika realizēts - līdz oktobra sākumam pārdotas kopā sešas grīdas spēles. Taču daudzas skolas izrādīja interesi arī par grīdas spēļu īri, līdz ar to izstrādātās spēles tika arī izīrētas un aizvestas uz aptuveni 100 skolām visā Latvijā. Kā atzīst “Aspired” valdes priekšsēdētājs Gvido Grīnbergs: “Lielformāta grīdas spēļu tirdzniecība un īre ir jauns SIA “Aspired” darbības virziens un izskatās, ka tam ir potenciāls.”

2018. gadā uzņēmums SIA “Aspired” pārņēma trešo pilotprojektu programmas projektu – Runājošas atkritumu urnas, kuru mērķis ir piesaistīt garāmgājēju uzmanību un veicināt atkritumu izmešanu tam paredzētajās vietās. Lai realizētu šo projektu, uzņēmums saskārās ar vairākiem izaicinājumiem, taču uzņēmuma tehniķu komanda tika ar tiem galā un tuvākajā laikā notiks runājošo atkritumu urnu prezentēšana plašākai sabiedrībai.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs G. Grīnbergs stāsta: “Visi IKT pilotprojekti, kurus apņēmās ieviest SIA “Aspired”, ir īstenoti. Tagad atlicis šos produktus realizēt tirgū, lai turpinātu radīt gan Ventspilī ražotus IKT projektus, gan jaunas darbavietas.”