Ventspilī izveidots mūsdienīgs rāciju tīkls | Ventspils Digitālais Centrs

Jaunumi

Ventspilī izveidots mūsdienīgs rāciju tīkls

Ceturtdien, 28. jūnijā, Ventspils pilsētas pludmalē Ventspils pludmales glābšanas dienestam un Ventspils pašvaldības policijai svinīgi tika nodotas mūsdienīgas rācijas, kas iegādātas projekta “Koordinācijas attīstība un kapacitātes palielināšana glābējiem Baltijas jūras piekrastē”  ietvaros.

Projektu realizēja Ventspils Digitālais centrs sadarbībā ar Latvijas un Lietuvas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestiem, kā arī Liepājas, Pāvilostas un Neringas pašvaldībām. Rezultātā Ventspils pilsētā izveidots Eiropas Savienības standartam atbilstošs rāciju tīkls, kura darbību nodrošina jaunizveidotā bāzes stacija tirdzniecības namā “Andrejnams” Andreja ielā 7/9. Par projekta līdzekļiem uz tirdzniecības nama jumta uzstādīts komutācijas mezgls, kas sastāv no bāzes stacijas aparatūras un antenām. Izstrādātā sistēma ir ilgtspējīga, to iespējams attīstīt gan ģeogrāfiski, palielinot bāzes staciju skaitu un attiecīgi palielinot teritoriju, gan sistēmai iespējams palielināt kapacitāti, izmantojot papildus kanālus un frekvences. Modernā ciparu sistēma sniedz iespēju dažādiem operatīvajiem dienestiem darboties ar sistēmu gan individuāli - katram savā frekvencē, gan ārkārtas situācijā centralizēti.

Projekta ietvaros iegādātas arī 6 portatīvās rācijas, kuras tika pasniegtas Ventspils pludmales glābšanas dienestam, 6 mobilās rācijas, ar kurām aprīkotas Ventspils pašvaldības policijas mašīnas, kā arī 1 stacionārā rācija, kas atradīsies Ventspils pašvaldības policijas dežūrdaļā.

Rācijas darbojas ar ciparu radiosakaru tehnoloģiju “TETRA”, kas ir Eiropā vispārpieņemta radiosakaru sistēma un tās formāts nodrošina ļoti labu balss kvalitāti un papildus funkcijas darba ērtībai, reakcijas laika samazināšanai, darba drošībai un pārraides konfidencialitātes nodrošināšanai. Jaunais rāciju tīkls nodrošinās drošu balss pārraidi, izmantojot šifrēšanu, kā arī nodrošinās Ventspils pašvaldības policijas sadarbību radiosakaru līmenī ar valsts dienestiem (Valsts policija, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests) dažādos pasākumos un ārkārtas situācijās.

Uzņēmums "DAN Communications", kuram ir liela pieredze radiosakaru sistēmu izveidošanā, projekta ietvaros veica visus tehniskos darbus rāciju tīkla izveidē. Uzņēmums projekta īstenošanai izmantoja pasaulē plaši pazīstamas "TETRA" sistēmas ražotāja "MOTOROLA" aparatūru.

Projekta galvenie mērķi ir palielināt Latvijas un Lietuvas glābēju kapacitāti un paaugstināt ventspilnieku un pilsētas viesu drošību gan ūdenī, gan pludmalē, kā arī vajadzības gadījumos nodrošināt operatīvu saziņu un koordinētu glābšanas pasākumu veikšanu starpvalstu līmenī.

Projekta kopējais apjoms – EUR 589 337, no kā Ventspils pilsētas pašvaldības budžets ir EUR 171 609.