Apritējis gads kopš modernā rāciju tīkla ieviešanas | Ventspils Digitālais Centrs

Jaunumi

Apritējis gads kopš modernā rāciju tīkla ieviešanas

Apritējis gads kopš Ventspils pašvaldības policija, t.sk. pludmales glābšanas dienests, ir pārgājusi uz ciparu sistēmas radiosakariem, kas ieviesti Eiropas Savienības projekta “Koordinācijas attīstība un kapacitātes palielināšana glābējiem Baltijas jūras piekrastē” ietvaros.

Atskatoties uz pirmo darbības gadu, policijas darbinieki jauno sistēmu vērtē pozitīvi, atzīst, ka sakaru kvalitāte ir krietni augstāka, salīdzinot ar iepriekš lietoto analogo radiosakaru sistēmu. Ir mērķis nākotnē uzstādīt vēl vienu bāzes staciju Pārventā, lai paplašinātu rāciju darbības diapazonu.

Projekta īstenošanas laikā tika iegādātas kopā 13 rācijas – 6 portatīvās rācijas, 6 mobilās rācijas, ar kurām aprīkotas Ventspils pašvaldības policijas mašīnas, un 1 stacionārā rācija, kas novietota Ventspils pašvaldības policijas dežūrdaļā. Tāpat uz tirdzniecības nama “Andrejnams” jumta tika izveidota bāzes stacija, kas nodrošina Eiropas Savienības standartam atbilstošu rāciju tīkla darbību.

Jaunā aparatūra ļauj Ventspils pašvaldības policijai un Ventspils pludmales glābšanas dienestam efektīvāk veikt savu darbu. Kopš Ventspils pašvaldības policija pārgājusi uz jaunajiem radiosakariem, izbraukts uz 4713 izsaukumiem un fiksēti "Pludmales lietošanas un apsaimniekošanas noteikumu" pārkāpumi: 2018. gadā – 1272 pārkāpumi, bet 2019. gadā – 207 pārkāpumi.

Modernā ciparu sistēma sniedz iespēju dažādiem operatīvajiem dienestiem darboties ar sistēmu gan individuāli – katram savā frekvencē, gan ārkārtas situācijā centralizēti. Izveidotais rāciju tīkls nodrošina drošu balss pārraidi, izmantojot šifrēšanu, kā arī Ventspils pašvaldības policijas sadarbību radiosakaru līmenī ar valsts dienestiem (Valsts policija, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests) dažādos pasākumos un ārkārtas situācijās.

Projektu īstenoja Ventspils Digitālais centrs sadarbībā ar Latvijas un Lietuvas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestiem, kā arī Liepājas, Pāvilostas un Neringas pašvaldībām.