Ventspils Digitālais centrs un Sociālais dienests realizējuši projektu, paaugstinot sociālo pakalpojumu pieejamību Ventspilī | Ventspils Digitālais Centrs

Jaunumi

Ventspils Digitālais centrs un Sociālais dienests realizējuši projektu, paaugstinot sociālo pakalpojumu pieejamību Ventspilī

2019. gada 2. aprīlī veiksmīgi noslēdzies Latvijas - Lietuvas pārrobežu programmas projekts “Apvienotais kompetences centrs viedai veco ļaužu aprūpes sociālo pakalpojumu attīstībai” (saīsinājums – Joint smart social services) Nr. LLI-1. 

Projekta realizācija tika uzsākta 2017. gada aprīlī un ilga 24 mēnešus. Projekta mērķis bija pilnveidot sociālās aprūpes pakalpojumus un nākotnē palielināt jaunu pakalpojumu pieejamību Ventspils pilsētas iedzīvotājiem, izmantojot viedās tehnoloģijas. Jaunā pakalpojuma ieviešanā Ventspils pilsētā  Digitālais centrs sadarbojās ar Ventspils pilsētas Sociālo dienestu.

Jaunais viedās sociālās aprūpes pakalpojums paredzēts senioru neatkarīgas dzīves paildzināšanai, sniedzot drošības izjūtu un iespēju ilgāk dzīvot savos mājokļos, attālinot vai novēršot aprūpes pakalpojumu izmantošanu institūcijā. Pakalpojums paredzēts personām, kurām vecuma vai veselības traucējumu dēļ pastāv risks nonākt bezpalīdzības stāvoklī. Riska situāciju uzraudzībai pakalpojuma saņēmēja dzīvesvietā tiek uzstādīts sensoru komplekts, kas reaģē uz dažādām kritiskām un bīstamām situācijām (piemēram, kritieniem, dūmiem, gāzes smaku, tvana gāzi), pārraidot trauksmes signālu kādam no piederīgajiem uz mobilo tālruni vai datoru. Projekta realizācijas laikā Ventspils Digitālais centrs ar sensoru tīklu aprīkoja sociālās aprūpes namu ,,Selga”, kā arī pilotprojekta veidā sensori tika izvietoti sociālo pakalpojumu saņēmēju dzīvesvietās.

Savukārt lai nodrošinātu senioru aktīvāku iesaisti sabiedriskajā dzīvē, Ventspils pilsētas Sociālais dienests projekta laikā iegādājās īpaši aprīkotu mikroautobusu ar pacēlāju. Tas senioriem un personām ar kustību traucējumiem, kuras nespēj pārvietoties ar sabiedrisko transportu, nodrošina pieejamības uzlabošanu publisko iestāžu apmeklējumiem, veselības aprūpes un izglītības iestādēm, kā arī kultūras pasākumiem.

Kopš 2018.gada septembra Sociālais dienests ir nodrošinājis specializētā autotransporta pakalpojumu medicīnas iestāžu, kā arī citu publisko iestāžu apmeklējumiem 44 personām, kopumā vairāk nekā 200 braucieniem.  Mikroautobusu izmantojuši arī 33 Ventspils Sociālās aprūpes nama "Selga" klienti, kuriem testa režīmā tika izmēģināts jaunais pakalpojums ar sensoru komplekta uzstādīšanu.

Projekta partneri piedalījās 3 apmācībās, kurās uzzināja plašāk par projekta partneru pieredzi un dažādu mūsdienu tehnoloģiju pielietošanu, sniedzot sociālos pakalpojumus.

Ja iedzīvotāji vēlas saņemt specializētā autotransporta pakalpojumu, ir jāvēršas Ventspils pilsētas Sociālajā dienestā Raiņa ielā 10 vai Talsu ielā 39 vai jāzvana pa tālruni 63601203 vai 63663002.

Projekta galvenais partneris bija Klaipēdas universitāte, bet projekta sadarbības partneri: pašvaldības iestāde "Ventspils Digitālais centrs", pašvaldības iestāde “Ventspils pilsētas Sociālais dienests” un Klaipēdas pilsētas aprūpes nams. 

Projekta kopējais apjoms - EUR 607 207, no tā Ventspils pilsētas iestāžu budžets – EUR 365 822. 85% izmaksu sedz Eiropas Reģionālās attīstības fonds, 5% ir valsts budžeta dotācija, bet 10% Ventspils pilsētas pašvaldības līdzfinansējums.