Noslēdzies projekts “Pārliecinies par datu patiesumu” | Ventspils Digitālais Centrs

Jaunumi

Noslēdzies projekts “Pārliecinies par datu patiesumu”

Augusta beigās ir noslēdzies projekts “Pārliecinies par datu patiesumu”, kas tika uzsākts ar mērķi novērst dezinformāciju jauniešu vidū. Ar starptautisku ekspertu palīdzību tika izstrādāti mācību materiāli un apmācību metodika plašsaziņas līdzekļu lietotprasmes apguvei, liekot uzsvaru uz sociālajiem tīkliem.

Projekta ietvaros tika organizētas divas tiešsaistes medijpratības nodarbības, kas guva lielu atsaucību gan jauniešu, gan pieaugušo vidū. Pirmajā nodarbībā komunikācijas zinātnes doktore un medijpratības eksperte Klinta Ločmele stāstīja par to, kā izvērtēt attēlus un video sociālajos medijos. Nodarbību ietvaros tika aplūkoti gadījumi, kuros ir notikusi manipulācija ar attēliem un video, kā arī tika sniegti ieteikumi, kā izvērtēt medijos publicēto ziņu un vizuālo materiālu patiesumu.

Savukārt otrajā medijpratību nodarbībā aktrise, radio SWH balss un personība, uzņēmuma “BM Production” vadītāja un  influencere Ieva Florence – Vīksne runāja par influenceru ietekmi un sociālās vides mārketingu – tā plusiem, mīnusiem un nākotni. Aktrise uzsvēra, ka šodien nozīme vairs nav pēc iespējas lielāka sekotāju skaita iegūšanai, bet gan saiknes veidošanai ar sava sociālā profila sekotājiem un savas identitātes saglabāšana darbā ar uzņēmējiem. Nodarbības ietvaros tika runāts arī par atbildību internetā un spēju “filtrēt” informāciju, lai atšķirtu viltus ziņas no patiesām un izvairītos dalīties ar nepatiesu informāciju. Tāpat dalībnieki uzzināja par Instagram mārketinga niansēm un , kas jāņem vērā, veidojot sava Instagram konta tēlu un saturu.

Medijpratību nodarbības tika organizētas tiešsaistē platformā “ZOOM”, un kopumā lekcijās piedalījās gandrīz 240 dalībnieku. Lekcijas bija iespēja vērot arī Digitālā centra Faccebook lapas tiešraidē, kurai pieslēdzās un pēc tam noskatījās vairāk nekā 3 500 cilvēku.

Projektā izstrādātie mācību materiāli un apmācību metodika tiks izmantota, lai papildinātu Rīcības programmas datorprasmju apguvei Ventspils pilsētas pašvaldības izglītības iestāžu audzēkņiem ietvaros izveidoto tehnoloģiju pulciņu nodarbībās apgūstamo saturu, kā arī lai organizētu īpašas nodarbības Ventspils pedagogu un skolēnu apmācībai medijpratības jomā.