Apmeklē Digitālos svētkus un iepazīsti topošos Latvijas zinātnes centrus | Ventspils Digitālais Centrs

Jaunumi

Apmeklē Digitālos svētkus un iepazīsti topošos Latvijas zinātnes centrus

Ventspils Digitālais centrs aicina Ventspils pilsētas svētku viesus sestdien, 7. augustā, no plkst. 12:00 līdz 16:00 apmeklēt Digitālos svētkus, kuru tēma šoreiz ir “Zinātnes centri tiekas Ventspilī!”. Digitālo svētku apmeklētājiem būs iespēja satikt un iepazīties ar Latvijā topošajiem zinātnes centru pārstāvjiem un dažādām radošām tehnoloģiju darbnīcām.

Latvijā šobrīd top četri zinātnes centri - Ventspilī, Liepājā, Cēsīs un Daugavpilī, katrs centrs Digitālo svētku apmeklētājus priecēs ar dažādām, aizraujošām aktivitātēm, tā sniedzot unikālu ieskatu topošo zinātnes centru darbības jomā un saturā.

Ventspils Digitālā centra pārstāvji sniegs iespēju darboties dažādās radošo tehnoloģiju darbnīcās un iepazīt visdažādākos robotus, piemēram, tādus, kas spēj peldēt, pārvietoties pa vertikālu virsmu, zīmē, atpazīst krāsas un dara daudz ko citu.

Liepājas Zinātnes un izglītības inovāciju centra teltī pasākuma apmeklētāji varēs iepazīt dabu -apskatīt dažādus kukaiņus, tai skaitā iepazīt skudras, Madagaskaras šņācējprusakus un odus, kā arī izmēģināt mikroskopu un citu laboratorijas aprīkojumu. Par piemiņu no liepājniekiem varēs saņemt foto fiksāciju.

Kopā ar Daugavpils inovāciju centra pārstāvjiem apmeklētāji varēs iejusties zinātnieka lomā un izdalīt DNS no augļiem, dārzeņiem un pat siekalām. Tāpat būs iespēja eksperimentēt ar šķidro slāpekli, veidot vulkāna izvirdumu un  radīt mākoņus PET pudelē.

Tie, kam saistoša ir kosmosa tēma, noteikti jāapmeklē Cēsu Kosmosa izziņas centra telts, kur kosmosa kapsulas eksponātā būs iespēja doties simulācijas lidojumā uz Marsu, kā arī uzzināt kā izveidot pašam savu raķeti un to palaist.

Tradicionāli Digitālo svētku ietvaros notiks dažādas radošas darbnīcas, būs iespēja vērot zinātnes šovus un tehnoloģiju paraugdemonstrējumus, spēlēt tehnoloģiju spēles, iegrimt virtuālajā realitātē un daudz ko citu. Interesentiem būs iespēja izbaudīt un iesaistīties dažādās aktivitātēs, kas parādīs tehnoloģiju attīstību, kā arī dos priekšstatu par izglītojošām aktivitātēm, kuras piedāvās Zinātnes centrā “VIZIUM” un pārējie zinātnes centri.

Pasākuma noslēgumā plkst. 15:30 starp apmeklētājiem tiks izlozētas pārsteigumu balvas, ko būs sarūpējusi katra zinātnes centra pārstāvētā pilsēta.

Norises vietās varēs piedalīties bērni līdz 12 gadu vecumam, kā arī vecāki dalībnieki ar derīgu COVID-19 sertifikātu. ,Aktivitāšu teltis būs pieejami dezinfekcijas līdzekļi, kā arī pēc apmeklētājiem tiks dezinficētas tehnoloģijas un inventārs. Norises vietas būs norobežotas, lai kontrolētu cilvēku plūsmu un distanci.

Pasākumu finansiāli atbalsta Ventspils valstspilsētas pašvaldība, kā arī aktivitāte tiek īstenota Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. - 2021. gada perioda programmas “Pētniecība un izglītība” aktivitātes “Inovācijas centri” projekta “Inovācijas centra izveidošana Ventspilī” ietvaros. Kopējais apjoms ir EUR 2 011 676 ar programmas finansējumu 90% jeb EUR 1 810 508 (no tā 85% Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansējums un 15% valsts budžeta līdzfinansējums) un pašvaldības līdzfinansējumu 10% jeb EUR 201 168.

Plašāka informācija par EEZ un Norvēģijas finanšu instrumentiem pieejama tīmekļvietnēs: www.norwaygrants.lv un www.eeagrants.lv.

  

 

 

“Strādājam kopā zaļai, konkurētspējīgai un iekļaujošai Eiropai.”