Seminārā stāstīs par personas datu apstrādi un WhatsApp sāgu | Ventspils Digitālais Centrs

Jaunumi

Seminārā stāstīs par personas datu apstrādi un WhatsApp sāgu

Personas datu aizsardzības jautājums kļūst arvien aktuālāks, tāpēc Ventspils Digitālais centrs sadarbībā ar datu tehnoloģiju uzņēmumu “SQUALIO” “Digitālās nedēļas” ietvaros aicina ikvienu 25. martā plkst. 14:00 piedalīties seminārā “Privātums kā trauksmes zvans. WhatsApp sāga”, kurā būs iespējams uzzināt par personas datiem, to apstrādi un aizsardzību, kā arī par to, cik atbildīgi tiek izvērtēts, vai atzīmēt pie lauciņa “piekrītu” vai “nepiekrītu” dažādās vietnēs un aplikācijās.

Personas dati ir dažāda informācija, kuru apkopojot var identificēt konkrētu personu. Visizplatītākie identifikatori ir vārds, uzvārds, personas kods, taču tie nav vienīgie dati, kas ļauj identificēt personu. Par personas datiem var tik uzskatīti arī kontaktinformācija, foto, IP adrese un sīkdatnes, atrašanās vietas dati, piemēram, atrašanās vietas datu funkcija mobilajā tālrunī, biometrijas dati, veselības stāvoklis u.c. Bieži vien ikdienā cilvēki nepievērš lielu vērību, kam “piekrīt” atzīmējot ķeksīti konkrētajos lauciņos, lai varētu lejupielādēt un izmantot aplikācijas vai apmeklēt interneta vietnes, kas savukārt var novest pie personīgas informācijas izmantošanu nevēlamiem mērķiem.

Personas datu apstrādi aktualizēja arī ap lietotnes WhatsApp saceltā jezga, kad laiku pa laikam tika saņemta ziņa no kāda telefonā ierakstīta kontakta: “Sveiks! Es nepiekrītu WhatsApp jaunajai datu apstrādes politikai, tāpēc turpmāk to nelietošu. Mani var sastapt Viber, Skype, Telegram…”. Cilvēkus pārņēma pūļa sindroms un lietotne tika dzēsta, kā arī kritizēta tā privātuma politika. Bet patiesībā no visa publiskajā telpā esošā trokšņa var secināt, ka reti kurš ir izlasījis WhatsApp lietotnes noteikumus un privātuma politiku. Lai uzzinātu vairāk par iepriekš minētajām tēmām un veicinātu jaunas informāciju tehnoloģiju kultūras un “higiēnas” veidošanos, ikviens interesents aicināts piedalīties seminārā “Privātums kā trauksmes zvans. WhatsApp sāga”, kurā tiks runāts par sekojošo:

  • personas dati;
  • “gribu” un “nepieciešams” izvēles;
  • arī “ķeksīša līgums” ir līgums;
  • cik melns ir tas WhatsApp velns?;
  • pārValdi savus Datus AR atbildību.

Semināru vadīs datu tehnoloģiju uzņēmuma “SQUALIO” produktu attīstības projektu vadītāja Elizabete Kolomenska. Interesenti aicināti pieteikties semināram elektroniski šeit: www.adre.se/digitalanedela21

SQUALIO ir starptautisks datu tehnoloģijas uzņēmums, kas dibināts 1997. gadā Latvijā ar pārstāvniecībām desmit valstīs pasaulē (Lietuva, Igaunija, Baltkrievija, Ukraina, Kazahstāna, Krievija, Itālija, Austrija, Vācija, Bulgārija). Uzņēmums ir Microsoft Corporation vadošais partneris programmatūras licencēšanas un mākoņpakalpojumu jomā, kā arī sasniedzis godpilno Snow Platinum Partner statusu, kļūstot par vienīgo sertificēto partneri Austrumeiropā un Baltijas reģionā, kas klientiem nodrošina programmatūras aktīvu pārvaldības rīku. Squalio klientiem palīdz sasniegt vairāk, izmantojot datu tehnoloģijas un datos balstītus lēmumus.