Ventspilī viesojās projekta “Pilsētu Digitālās inovācijas” partneri | Ventspils Digitālais Centrs

Jaunumi

Ventspilī viesojās projekta “Pilsētu Digitālās inovācijas” partneri

No 29. līdz 31. martam Ventspilī viesojās URBACT III starpreģionu sadarbības programmas projekta “Pilsētu Digitālās inovācijas” partneri, lai kopīgi ar Ventspils Digitālā centra pārstāvjiem pārrunātu projekta ietvaros paveikto un iepazītu dažādus Ventspils uzņēmumus.

Ventspilī ieradās dažādu Eiropas valstu pārstāvji - partneri no Itālijas, Francijas, Grieķijas, Portugāles, Spānijas, Rumānijas un Somijas. Vizītes laikā projekta partneri viesojās gan Ventspils Digitālajā centrā, gan iepazinās ar jauno zinātnes centru “VIZIUM” un tā ekspozīciju. Ventspils Digitālā centra pārstāvji bija sagatavojuši arī nelielu izaicinājumu – radošo darbnīcu, kuras uzdevums bija izveidot apgaismojuma sistēmu Ventspilī, izmantojot gaismas diodes un citus materiālus. Tāpat projekta partneri paviesojās Ventspils dizaina darbnīcā “RADE”, Ventspils Tehnikumā un Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā.

Projekta partneri augsti novērtēja Ventspils Digitālā centra zināšanas un pieredzi IKT jomā, kā arī dalījās pozitīvos iespaidos par jaunā zinātnes centra “VIZIUM” apmeklējumu, uzsverot, ka šādu centru vēlētos arī savā pilsētā. Viesi atzina, ka vēlas tuvākā nākotnē apciemot Ventspili kā tūristi un apmeklēt zinātnes centru pēc tā atklāšanas.

Projekta mērķis ir paplašināt Ventspils pilsētas iesaisti Eiropas Savienības sadarbības tīklā ar dažādām Eiropas mazajām un vidēja izmēra pilsētām, lai dalītos pieredzē un izvirzītu kopīgus mērķus jautājumos, kas skar pilsētu digitālo attīstību, izstrādātu risinājumus kopīgām problēmām. Projekta ietvaros katrs partneris izstrādā plānu ar mērķi veicināt pilsētu digitālo attīstību. Ventspils projekta ietvaros izstrādās Ventspils digitālās transformācijas stratēģijas un rīcības plānu 2021.-2027. gadam. Šobrīd stratēģija ir izstrādes procesā, ir veikti mērījumi, izmantojot Eiropas Savienībā izstrādātas metodikas pilsētu un reģionu digitālās jomas attīstības un dzīve kvalitātes noteikšanai. Balstoties uz iegūtajiem datiem, būs iespējams gan objektīvi salīdzināt situāciju Ventspilī ar citām Eiropas Savienības pilsētām un reģioniem, gan arī identificēt vājās vietas un veikt pasākumus to novēršanai ar nolūku veidot Ventspili par Eiropas līmeņa pilsētu, kuras ilgtermiņa attīstību sekmē plaša viedo tehnoloģiju izmantošana.

Projekta galvenais partneris ir Mesīnas pašvaldības Biznesa inovācijas centrs (Itālija), projekta partneri ir Ventspils Digitālais centrs, Saint-Quentin pašvaldība (Francija), Trikalas pašvaldība (Grieķija), Portalegre pašvaldība (Portugāle), Roquetas de Mar pašvaldība (Spānija), Botosani pašvaldība (Rumānija) un Oulu pašvaldība (Somija).

Projekta kopējais apjoms EUR 747 365,12, no tā Digitālā centra budžets – EUR 71 637 (1. un 2. fāze), t.sk. 85% Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums - EUR 60 892, 5% Latvijas valsts budžeta finansējums – EUR 3 582 un 10% pašvaldības līdzfinansējums – EUR 7 163.