Ventspils Digitālais centrs sadarbībā ar Norvēģijas zinātnes centru “VilVite” izstrādā izglītojošas mācību programmas skolēniem | Ventspils Digitālais Centrs

Jaunumi

Ventspils Digitālais centrs sadarbībā ar Norvēģijas zinātnes centru “VilVite” izstrādā izglītojošas mācību programmas skolēniem

Tuvojoties zinātnes centra “VIZIUM” atklāšanai, tiek iekārtotas ne tikai telpas, bet tiek strādāts arī pie izglītojoša satura. Ventspils Digitālā centra pārstāvji sadarbībā ar Norvēģijas zinātnes centra “VilVite” (Bergena) kolēģiem strādā pie izglītojošu mācību programmu izstrādes skolēniem, pedagogiem un arī ģimenēm ar bērniem, kas apmeklēs zinātnes centru.

Ventspils Digitālais centrs sadarbību ar zinātnes centru “VilVite” uzsāka 2020. gada novembrī un tā projekta “Inovācijas centra izveide Ventspilī” ietvaros turpināsies līdz pat 2023. gada jūlijam. Zinātnes centram “VilVite” ir bagāta pieredze gan mācību programmu veidošanā, gan zinātnes centra ikdienas darba nodrošināšanā. Šobrīd abu centru pārstāvji piedalās digitālo darbnīcu ciklā. Darbnīcas norisināsies līdz pat marta beigām, un kopumā ir paredzētas 3 tiešsaistes tikšanās. Darbnīcu ietvaros Bergenas zinātnes centra “VilVite” pārstāvji gan dalās pieredzē izglītojošo programmu realizācijā, gan palīdz kopīgiem spēkiem izstrādāt mācību programmas zinātnes centra “VIZIUM” vajadzībām. Projekta “Inovācijas centra izveide Ventspilī” ietvaros tiks izstrādātas 20 dažādas mācību programmas STEM jomā, tai skaitā 16 programmas pirmsskolas vecuma bērniem, skolēniem un studentiem, kā arī 4 programmas pedagogiem. Tāpat tiks izstrādātas 12 interaktīvas mācību aktivitātes – darbnīcas un zinātnes šovi. Tiešsaistes darbnīcās partneri prezentēs savu veikumu, idejas, progresu, dalīsies ar komentāriem un ieteikumiem, tādā veidā palīdzot viens otram ar savu redzējumu un idejām.

Tiešsaistes darbnīcu norises laikā plānots izstrādāt divas mācību programmas, kas būs saistītas ar zinātnes centra “VIZIUM” ekspozīciju un paredzētas pirmsskolas vecuma bērniem un skolēniem. To mērķis ir veicināt zināšanu attīstību un nākotnes karjeras izvēli STEM (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātika), dabaszinātņu un informācijas tehnoloģiju jomās. Programmu izstrādē tiek izmantotas tādas metodes, kā dizaina domāšana un loģikas modelis. Plānots, ka līdz marta beigām būs gatavi mācību programmu prototipi, kas tiks izmēģināti, pieaicinot skolēnu testa grupas.

Šī sadarbība kalpos arī kā lieliska pieredzes apmaiņas aktivitāte. Zinātnes centram “VilVite” ir jau 15 gadu pieredze zinātnes centru lauciņā un krājumā ne viena vien mācību programma sasaistē ar zinātnes centra ekspozīciju, tādēļ šīs darbnīcas ir lieliska iespēja pārņemt viņu labo praksi, zināšanas un pieredzi mācību programmas izstrādes procesam, kas būs noderīga, izstrādājot mācību programmas nākotnē.